12/06/24
Dziękujemy i polecamy #1jabłko 🍎 #1jabłkoDziennie
Podsumowano współpracę przy udanej próbie ustanowienia Rekordu Polski na „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Wręczono pamiątkowe certyfikaty przedstawicielom Studenckich Kół Naukowych, Zakładu Żywienia Człowieka WNoZ WUM oraz organizacji współpracujących przy projekcie Jedno jabłko dziennie.
Przypomnijmy, 13 listopada br. w Centrum Dydaktycznym WUM odbyła historyczna degustacja jabłek. W ramach profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie” 138 osób stworzyło „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Degustowano 10 różnych odmian.
Wspólny wykład pt. „Jabłko jabłku nierówne” zaprezentowali dr hab. n. o zdr. Beata Sińska, p.o. kierownika Zakładu Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu WUM oraz dr Tomasz Lipa z Zakładu Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Partnerami wydarzenia byli Wydział Nauk o Zdrowiu WUM i polscy sadownicy. Patronat nad wydarzeniem objął Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM - prof. Mariusz Gujski.
Wśród organizatorów wydarzenia byli pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka WUM oraz studenci SKN Żywienia Człowieka, SKN Żywienia Klinicznego i SKN Zacznij od Podstaw. W ramach promocji profilaktyki, podczas próby ustanowienia Rekordu, studenci SKN Żywienia Człowieka doradzali w sprawie zasad codziennego żywienia, w tym świeżych warzyw. Studenci z SKN Żywienia Klinicznego edukowali w zakresie doustnych preparatów odżywczych. SKN przy Zakładzie Podstaw Pielęgniarstwa - Zacznij od podstaw! - oferowało pomiary glikemii.
W dniu 28 listopada br. wręczono im pamiątkowe certyfikaty. Oto opinie i emocje im towarzyszące.
Małe rzeczy, które dużo znaczą
Bardzo się cieszę, że jako przewodnicząca SKN Żywienie Człowieka mogę odebrać ten wspaniały certyfikat i że mogliśmy jako koło wziąć udział w udanej próbie ustanowienia Rekordu. Czynnie brać udział, ale też zachęcać przez cały miesiąc inne osoby. Bardzo się cieszę, że było nas tak dużo i dzięki temu udało nam się pokazać, że idee-rekomendacje #1jabłkoDziennie. Jest jednak ważne. Jest to mała rzecz, a bardzo dużo znaczy. Bardzo serdecznie chcę Was zaprosić do naszego koła, w którym wspólnie działamy i rozwijamy się nie tylko w kierunku dietetyki, ale też na innych obszarach. Prowadzimy różne warsztaty, webinary, szkolenia i bierzemy udział właśnie w takich wspaniałych wydarzeniach, jakim jest bicie rekordu jedzenia jabłek
-- mówiła Gabriela Popowska z SKN Żywienie Człowieka, Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM.
Więcej o praktyce propagowania wiedzy o dietetyce na fanpage’u SKN Żywienie Człowieka - link
Jedno jabłko na zdrowie
Bardzo fajna inicjatywa. Powinniśmy wszyscy wychodzić do ludzi, integrować i pokazywać nawet te najprostsze rozwiązania. Owoce, jabłka, benefity dla naszego zdrowia i to jak ważne jest to jedno jabłko, chociaż #1jabłkoDziennie. Bardzo serdecznie zapraszam wszystkich studentów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego do naszego koła - „Zacznij od podstaw”
-- Izabella Chwesiuk, Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Podstaw Pielęgniarstwa - Zacznij od podstaw, Wydział Nauk o Zdrowiu WUM.
Więcej na fanpage’u Koła - link
Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie
Profilaktyka cukrzycy i ustanowienie Rekordu Polski były okazją do prezentacji jabłka. To doskonałe źródło błonnika, który pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Niski indeks glikemiczny jabłek sprawia, że są one bezpiecznym wyborem dla cukrzyków. Jabłka są również bogate w witaminy i minerały, co czyni je zdrową przekąską między posiłkami. Obok ogólnej atrakcyjność gatunku wszyscy zwrócili uwagę na bogactwo odmianowe, które jest bardzo charakterystyczne dla rynku polskiego.
A Ty, dziś jadłeś już jabłko?
Bicie Rekordów inspiruje. Partnerami Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM w obchodach Dnia Cukrzycy byli również producenci warzyw współpracujący w ramach projektu „Mac Polskich Warzyw”. W organizację zaangażowani byli także studenci Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Projekt „Jedno jabłko dziennie” realizowany jest przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych w partnerstwie z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw, Związkiem Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, Stowarzyszeniem Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa” oraz Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.
Więcej zdjęć w zakładce PressKit https://1jablko.pl/presskits
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:
dr Tomasz Lipa