01/24/25

Jabłka Golden Delicious bohaterem styczniowego śniadania prasowego


Zapraszamy na pierwsze tegoroczne spotkanie prasowe sektora ogrodniczego i dyskusję o tym, jak efektywnie kreować nawyki żywieniowe - w oparciu o rekomendacje NCEŻ, znowelizowane 31/12 ur. normy żywienia NIZP-PIB, badania percepcji diet i doświadczenia z 3 lat promocji talerza zdrowego żywienia. W programie także rekomendacje żywieniowe w profilaktyce nowotworowej (polecamy z myślą o Światowym Dniu Raka - 4 lutego). Bedą nowe badania percepcji jabłka, które od 1 stycznia jest oficjalnym owocem polskiej prezydencji w Radzie UE oraz najnowszy monitoring konsumpcji owoców i warzyw. Bohaterem produktowym - polecane przez sadowników w lutym - jabłka odmiany Golden Delicious.  

Zapraszamy już tradycyjnie w ostatni czwartek miesiąca: 
30 stycznia 2025, godz. 10:00-11:15 

Miejsce: Piękna 24/26, piętro II, Warszawa 
Śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria - link 


Agenda:


Inspiracja do dyskusji 

Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - PIB znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia. Publikację zaprezentowano 31 grudnia 2024 r. Można ją pobrać tutaj

Ostatnie zdanie, liczącej 460 stron publikacji, brzmi tak: Eksperci takich instytucji, jak EFSA, National Academies of Sciences, Engineering & Medicine, German Nutrition Society opracowują sukcesywnie normy na energię i poszczególne składniki odżywcze. W przyszłych pracach nad normami żywienia dla populacji Polski należałoby rozważyć podobne podejście.



Lutowe śniadanie prasowe odbędzie się 27/02, w programie m.in.:


Światowy Dzień Raka już 4 lutego

4 lutego obchodzimy Dzień Raka / World Cancer Day. Angielską nazwę tego wydarzenia niefortunnie tłumaczy się jako Dzień Walki z Rakiem. Częste jest też pytanie: czy mówić o raku w takiej wojennej retoryce? O kimś, kto zachorował na raka, nie powinniśmy mówić, że „toczy wojnę”, swoją „nierówną walkę z chorobą”, że ją „wygrał” lub „przegrał”. 

Portal onkologiczny ZwrotnikRaka.pl przekonuje, że nakłanianie do walki może wpędzać pacjentów w poczucie winy i pogłębiać depresję. Kiedy choroba postępuje, a leczenie nie przynosi oczekiwanych efektów, tacy chorzy czują się strasznie. Sądzą, że zawiedli swoich bliskich i lekarza.

Zespół zachowań żywieniowych i ogólnego stylu życia wraz z utrzymaniem prawidłowej masy ciała odgrywają znaczącą rolę w prewencji. Więcej...



Śniadanie to także czas na rozmowę, dzielenie się spostrzeżeniami i pomysłami, poznawanie nowych ludzi. Do Państwa dyspozycji będą:


Zimowe, znaczyć może smaczne i zdrowe

Zimą często zaczynają kuleć zdrowe nawyki żywieniowe, w posiłkach brakuje warzyw i owoców, których dostępność jest nieco mniejsza niż w innych porach roku. Dodatkowo brak ruchu połączony z mało różnorodną dietą i podjadaniem sprawiają, że zaczynamy tyć. Cały szkopuł tkwi w naszych przekonaniach i nastawieniu do diety zimą. Czas to zmienić! Dowiedz się, jak komponować posiłki o tej porze roku by z łatwością i przyjemnością realizować zasadę zdrowego talerza* - link  

_



Kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:


Zaprasza Core Team sektora ogrodniczego, KZGPOiW i KANTAR Polska.

#Fundusze Promocji


Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.

Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Kontakt:
Kuba Antoszewski