Jabłka pochodzące z malowniczego regionu Małopolski, należą do najsmaczniejszych na świecie. Dzięki unikatowemu mikroklimatowi, wielowiekowej tradycji sadowniczej i zaangażowaniu lokalnych producentów zyskały europejskie uznanie oraz status chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG).

Jabłko łąckie to wyjątkowy owoc o historii sięgającej XII wieku, kiedy to owoce z tego regionu spławiane były do Gdańska, a stamtąd eksportowane. Pochodzące głównie z Łącka i okolicznych gmin, jabłka wyróżniają się charakterystycznym rumieńcem, intensywnym aromatem i smakiem. Swoje walory zawdzięczają mikroklimatowi i dużych amplitudom temperatur. Tradycja sadownicza przekazywana jest tu z pokolenia na pokolenie.

Jabłka z Łącka zostały w 2010 roku wpisane na unijną listę chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG). To zwiększyło ich popularność.
W ubiegłorocznym rankingu najsmaczniejszych na świecie Taste Atlas „Jabłka Łąckie” uplasowały się tuż za jabłkami grójeckimi i greckimi. Jabłka z ChOG są dziś symbolem prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej.
Miejsce pochodzenia – serce Małopolski
Jabłka Łąckie, jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z rejonu Łącka – malowniczego miasteczka na Sądecczyźnie, znanego jako stolica kwitnących sadów i kolebka małopolskiego sadownictwa. Produkcja jabłek koncentruje się głównie w Łącku, ale obejmuje także pobliskie gminy: Podegrodzie, Stary Sącz (powiat nowosądecki) oraz Łukowicę (powiat limanowski).
Aż 80% terenów uprawnych w regionie zajmują sady jabłoniowe. Dla wielu sadowników, nawet tych w podeszłym wieku, jabłko to więcej niż produkt – to styl życia, pasja i duma.
Coraz częściej sadownicy otwierają się na turystykę, oferując m.in. możliwość samodzielnego zbioru. Sadownicy podkreślają, że jabłka produkowane są w sposób bezpieczny i świadomy, co odpowiada na rosnące potrzeby konsumentów poszukujących zdrowych, lokalnych produktów.
Dzięki współpracy wielu ludzi Jabłka Łąckie cieszą się renomą i rosnącym zainteresowaniem - zarówno w handlu detalicznym, jak i w sprzedaży online. Od pandemii można je zamawiać także online, co wydatnie rozszerzyło dostęp tych jednych z najsmaczniejszych jabłek na świecie.
Tradycja i historia
Historia Jabłek Łąckich sięga XII w. - już wtedy transportowano je Wisłą do Gdańska. Wzmianki z XVI i XVII w. wskazują na rozwój sadów folwarcznych, inne, że w XVIII i XIX w. sadownictwo w regionie przeżywało rozkwit.
Z Łąckiem wiąże się też wiele ciekawych legend – m.in. o księżach, którzy narzeczonym kazali sadzić jabłonki przed ślubem, a także wykorzystywali sadzenie drzew jako formę pokuty.
Znaczącą rolę w rozwoju sadownictwa odegrał również pewien dyrektor szkoły, który wraz z uczniami hodował z pestek młode jabłonki, rozdając je na koniec roku jako nagrody. Tradycje przetrwały do dziś.

Jabłka wzmacniają więzi i tożsamość kulturową. Mieszkańcy kultywują wiele regionalnych zwyczajów i tradycji. Od 1947 roku w maju organizowane jest Święto Kwitnącej Jabłoni, a we wrześniu – Święto Owocobrania. To czas, gdy region odwiedzają turyści i producenci z całej Polski.
Dzięki staraniom sadowników i stowarzyszenia „Łącka Droga Owocowa”, w 2010 roku Jabłka Łąckie zostały wpisane na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych UE - co było ogromnym sukcesem i źródłem satysfakcji dla lokalnej społeczności. ChOG ułatwia promocję Jabłek Łąckich.
Cechy szczególne Jabłek Łąckich
Sady są często położone na górskich stokach, co wymaga od producentów dużego zaangażowania i specjalistycznego sprzętu. Jak wspomniano, właśnie te specyficzne warunki sprawiają, że smak jabłek jest unikalny.
Co wyróżnia jabłka łąckie? Przede wszystkim:
- smak z charakterystyczną, lekko kwaskowatą tzw. „górską zieloną nutką”,
- intensywnym aromatem, jędrnością i soczystością,
- rumieniec wyraźniejszy niż u jabłek spoza regionu,
- wpływ mikroklimatu i dużych wahań temperatur (między dniem a nocą).
Święto Owocobrania i rozwój agroturystyki
Zapraszamy do Łącka już dziś. Szczególnie serdecznie w pierwszą niedzielę września - na Święto Owocobrania. Coraz popularniejsze stają się też samozbiory, podczas których turyści mogą samodzielnie zbierać jabłka w sadach – to świetna forma edukacji i promocji.

Walory jabłek łąckich prezentowała Barbara Klag, Prezes Zarządu Sądeckiej Grupy Producentów Owoców i Warzyw Owoc Łącki. Więcej na OwocLacki.pl
Więcej przykładów promocji jabłek regionalnych i klubowych tutaj
#Fundusze Promocji
#1jabłko #1jabłkoDzinnie
#KupujŚwiadomie #ProduktPolski

Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: